Skip to Store Area:

Brak produktów w koszyku

O Jelly Belly

Rodzinne wytwarzanie cukierków od 1869r


Początki naszej historii prowadzą do rodziny o nazwisku Goelitz. Dwóch młodych braci, emigrantów z Niemiec postanowiło produkować cukierki w Ameryce pod swoim nazwiskiem. W dwa lata po przybyciu do USA Gustav Goelitz kupił sklep-wytwórnię lodów i cukierków w Belleville, a jego brat Albert sprzedawał wyprodukowane słodycze w najbliższej okolicy przemieszczając się konnym wozem.

Drugie pokolenie rodziny Goelitz zaangażowało się w zyskowny biznes polegający na wprowadzaniu na rynek nowych rodzajów słodyczy, takich jak mleczne cukierki, w tym cukierki kukurydziane (candy corn), łakoć, którą wytwarzają od około roku 1900, do dziś, wciąż wg tej samej receptury. Produkcja tych słodyczy utrzymywała rodzinę w czasie Wielkiego Kryzysu i dwóch światowych wojen. Obecnie wnuki Gustava Goelitza, już, jako czwarte pokolenie kontynuują tradycję produkcji słodyczy.


Oryginalny produkt amerykański – żelki-fasolki


Wielki przodek słynnych żelków –fasolek pojawił się w XIX wieku, ale różne inne postacie cukierków żelkowych znane były od tysięcy lat. Turecki przysmak (Turkish Delight) - cytrusowe, miodowe i różane żelki powodowały uśmiech na twarzach dzieci od czasów biblijnych.
Kiedy moda na sprzedaż małych cukierków na wagę przyszła do Ameryki w późnych latach XIX wieku, wytwórcy słodyczy rozpoczęli eksperymenty z nowymi typami cukierków. Zainspirowani Tureckim Przysmakiem cukierek żelowy zamknęli w kształcie fasoli o cienkiej powłoce używając specjalnego procesu pochodzącego z Francji. Pierwsze żelki w kształcie fasolki zostały wytworzone przez amerykańskiego cukiernika, którego nazwisko nie zachowało się do naszych czasów.
Choć boom na sprzedaż małych cukierków na wagę osłabł na początku XX wieku, kiedy Ameryka zakochała się w czekoladzie, to w czasie II wojny światowej pojawiły się braki czekolady, która była wysyłana do oddziałów zołnierzy walczących na dalekich frontach.
W tym czasie patrioci amerykańscy ponownie odkryli swoją skłonność do nieczekoladowych słodyczy takich jak popularne żelki fasolki.


W 1960r do rodzinnego interesu produkcji słodyczy przystąpił 19-o letni Herman Goelitz Rowland, jako już czwarte pokolenie w rodzinie zajmującej się produkcją słodyczy. To był trudny czas dla interesów rodzinnych, prowadzonych w Oakland w Kalifornii, znanych głownie z produkcji candy corn – cukierków kukurydzianych popularnych szczególnie w święto Halloween. Herman i jego rodzina nie zamierzali jednak zamykać interesu rodzinnego, przeciwnie postanowili rozwinąć go poprzez rozpoczęcie produkcji holenderskich miętusów czekoladowych, pierwszych żelkowych gumisiów i innych żelków. Wielkie, standardowe i miniaturowe żelki fasolki opuszczały ich fabrykę. Szczególną wagę przywiązywano do faktu, który stał się wizytówką firmy, a mianowicie do bezkompromisowej jakości składników używanych do wypełnień owocowych i ścianek fasolek żelkowych, czyli najprościej mówiąc do fantastycznie smakujących jelly beans.


W 1967r niektóre z żelkowych fasolek zwróciły uwagę gubernatora Kalifornii Ronalda Reagan’a. Przez dwie kadencje gubernator spożywał żelki-fasolki wyprodukowane przez Hermana i w końcu napisał słynny list mówiący, że… „nie możemy rozpocząć spotkania lub podjąć decyzji bez poczęstowania wszystkich jelly beans”…. ( kopię tego listu można obejrzeć w centrum recepcyjnym firmy Jelly Belly)

Narodziny najsłynniejszej na świecie fasolki żelkowej

Pomysł narodził się w Los Angeles niedaleko Hollywood. Tak, to miejsce zamieszkania nieograniczonej liczby gwiazd filmowych jest również miejscem narodzin oryginalnego cukierka – żelowej fasolki.

Powróćmy na chwilę do 1976r, kiedy dystrybutor słodyczy w L.A. wpadł na pomysł, aby cukierki żelki fasolki wypełnić naturalnymi aromatami. Zadzwonił do Hermana z firmy Jelly Belly (poprzednio znanej jako Herman Goelitz Candy Co.) co rozpoczęło historyczną współpracę pomiędzy wytwórcą słodyczy i guru marketingu.


Tworzenie wziętych z życia smaków stało się naturalną ewolucją. Producent opracował przepis na nowy rodzaj żelkowych fasolek, zawierających intensywny smak, używając do tego dostępnych aromatów naturalnych. W 1976r pierwsze 8 smaków Jelly Belly pojawiło się na rynku: Very Cherry, Lemon, Cream Soda, Tangerine, Green Apple, Root Beer, Grape i Licorice. Ciekawostką jest fakt, że te smaki należą również dzisiaj do najbardziej popularnych.
Nowy rodzaj fasolek jako Jelly Belly był wysyłany regularnie dla Ronalda Reagana kiedy urzędował w stolicy i wiele lat później po zakończeniu kadencji prezydenckiej.Jako prezydent R.Reagan uczynił z Jelly Belly stałą pozycję w menu Owalnego Pokoju w Białym Domu oraz na pokładach Air Force One i Marine One.



Dzięki inicjatywie prezydenta Reagana stworzono cukierek Jelly Belly o smaku borówki amerykańskiej, który został tak opracowany, aby można go było serwować podczas inauguracyjnych spotkań partyjnych w kolorach flagi amerykańskiej: czerwonym, białym i niebieskim. Dyplomaci i światowi liderzy domagali się Jelly Belly. Co więcej? W 1983r z inicjatywy prezydenta Jelly Belly zostały wysłane w przestrzeń kosmiczną na wahadłowcu „Challenger”, stanowiąc niespodziankę dla astroanutów. Przez przypadek była to ta sama misja, w której wzięła udzial po raz pierwszy w historii amerykańska astronautka – Sally Ride.


Dzisiaj Jelly Belly jest światowym No1 w kategorii delikatesowych żelków fasolkowych, wśród których każdy znajdzie swój smak nawet ten najbardziej wyrafinowany spośród 50 oficjalnych aromatów, nieustannie tworzonej palety nowych smaków, specjalnych kolekcji na różne okazje i szalonych zaskakujących smaków. Zajrzyj do karty, aby odkryć wszystkie smaki.

 

Więcej niż góra żelków –fasolek.

Zaskakujacym faktem, który ucieszy fanów Jelly Belly jest to, że następcy Gustava Goelitza kontynuują pracę nad rozwojem jednych z najbardziej ulubionych cukierków na świecie pod nazwą Słodycze od Jelly Belly. Dzisiaj firma nadal produkuje candy corn i ponad 100 innych smakowitych słodyczy, w tym czekolady, żelkowe gumisie, kwaśne cukierki oraz słodycze na każdą okazję w roku. Wielki pradziad Gustav byłby dumny.
Wspaniałą reklamą dla żelków Jelly Belly był ich opis w książkach i filmach o czarodzieju Harry Potterze – to właśnie na nich były wzorowane fasolki wszystkich smaków Bertiego Botta.


Żelki fasolki na specjalne okazje:


Prezenty:


Spotkania:

Śluby:

Urodziny:

Tak pyszne, a każda z nich zawiera tylko 4 kalorie! Smacznego!

Więcej informacji o Jelly Belly znajdziecie na stronie www.jellybellypolska.pl

oraz na www.facebook.com/jellybellypolska

Nasza strona używa ciasteczek. Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie zgodnie z naszą Polityką plików cookies
x